Een Crypto-Decentralistisch Manifesto

Origineel geschreven door: Arvicco (bitnovosti.com) juli 2016
aanpassing grammatica en ontwerp: juli 2019

Blokketens gaan de wereld regeren door een mechanisme te bieden dat de sociale en economische samenwerking naar een ongekend niveau zal brengen – een werkelijk wereldwijde schaal. Deze samenwerking omvat niet alleen mensen, groepen en verenigingen maar ook een groeiend aantal steeds zelfstandig wordende, kunstmatige agentschappen.

Elke blokketen creëert een sociaal netwerk rond zijn toepassingen, met een netwerkwaarde die exponentieel groeit met het aantal deelnemers in overeenstemming met de Wet van Reed. Deze waarde wordt niet onttrokken door tussenpersonen of toezichthouders zoals bij eerdere gecentraliseerde modellen. In plaats daarvan wordt het verdeeld onder de deelnemers, met economische stimulatie voor samenwerking zonder dwang.

Niet alle blokketens zijn hetzelfde ontworpen. Er zijn drie belangrijke kenmerken die schaalbare, op blockchain gebaseerde, samenwerking mogelijk maken: openheid, neutraliteit & onveranderlijkheid.

Openheid is noodzakelijk. Het spreekt vanzelf dat de regels van het spel voor iedereen toegankelijk moeten zijn om te zien en te begrijpen. Iedereen moet kunnen deelnemen aan elke laag van het systeem zonder toestemming te vragen. Iedereen moet het netwerk kunnen gebruiken in overeenstemming met de regels. Iedereen moet zijn eigen client kunnen maken die het open protocol implementeert. Iedereen moet kunnen bijdragen aan de veiligheid van het netwerk, enzovoort. Geen registratie, identificatie of andere voorwaarden mogen de deelname beperken. Al deze beperkingen verhinderen dat het netwerk schaalt en hun handhaving creëert centralisatierisico’s.

Neutraliteit is noodzakelijk. Het is belangrijk dat iedereen die deelneemt aan samenwerking op basis van blockchain op gelijke voet staat met alle anderen. Het maakt niet uit of je enorme economische macht hebt of slechts een klein beetje. Het maakt niet uit of je een heilige Moeder Theresa bent of een gemene drugsdealer bent. Het maakt niet uit of je een mens bent of een koelkast. Het maakt niet uit waar je in gelooft, welke politieke overtuiging je verkiest en of je moreel of immoreel bent. Een deelnemer zijn etniciteit, leeftijd, geslacht, beroep, sociale status, vrienden, connecties, merk, type, doelen, doelstellingen of intentie maakt niets uit voor de blokketen. De regels van het spel zijn precies hetzelfde voor iedereen, punt. Zonder neutraliteit, wordt het systeem scheefgetrokken naar één groep deelnemers ten koste van anderen. In dat geval is het minder waarschijnlijk om universele aanvaarding te verkrijgen en de netwerkwaarde voor iedereen te maximaliseren.

Onveranderlijkheid is noodzakelijk. De blokketen is een waarheidswerktuig die één universeel aanvaarde versie van de geschiedenis, één onveranderlijke opeenvolging van gebeurtenissen in bewaring houdt. Wat eenmaal waar is, is altijd waar, ongeacht van politieke of zakelijke belangen, en geen enkele hoeveelheid lobbyen kan dat veranderen. Als het gewoon niet mogelijk is om de geschiedenis te veranderen, dan worden er geen middelen verspild aan de inspanning ervan. Als er achterpoortjes zijn, dan zullen voldoende gemotiveerde en vastberaden belangengroepen ze uitbuiten ten koste van anderen waardoor de waarde van he netwerk voor iedereen afneemt.

De regels voor het blokketennetwerk zijn vooraf bekend. Ze zijn precies hetzelfde voor iedereen en kunnen alleen met 100% consensus. Ja, het moet 100% zijn omdat elke verandering aan de regels van het systeem, waar niet alle deelnemers vrijwillig mee akkoord gaan, creëert een netwerksplitsing. Deze vermindert de waarde van het netwerk voor iedereen.

Het is onmogelijk om deze blokketen kenmerken te bereiken zonder dat het systeem echt gedecentraliseerd is. Als er ook maar één aspect van het blokketen systeem wordt onderworpen aan gecentraliseerde controle induceert dit een aanvalsvector voor de schending van één of meer van de belangrijkste kenmerken die de blokketen typeren. Het kan mogelijk zijn om de deelname te beperken (door bijvoorbeeld het opleggen van identiteitsregels zoals K.Y.C.), waardoor de openheid geschonden wordt. Het kan mogelijk zijn om een discriminerend beleid af te dwingen (door bijvoorbeeld “illegale” transacties te filteren), waardoor de neutraliteit wordt geschonden. Het kan mogelijk zijn de geschiedenis van gebeurtenissen te herschrijven (door inbeslagname of “herverdeling” van middelen), waardoor de onveranderlijkheid wordt geschonden. De invoering van gecentraliseerde knelpunten creëert een voorwaarde voor de introductie van “blokketen tussenpersonen of toezichthouders” die waarde uit het systeem kunnen halen ten koste van andere deelnemers.

Decentralisatie is dus het belangrijkste kenmerk van blokketen systemen waar al het andere van afhangt. Met decentralisatie zullen blokketens de wereld gaan regeren. Zonder decentralisatie zullen ze worden “ingeperkt” en tot niche toepassingen worden herleid.

Wij decentralisten zetten ons in om blokketens open, neutraal en onveranderlijk te houden. We zijn toegewijd om blokketen systemen gedecentraliseerd te houden. Dit bepaalt al onze acties en standpunten ten opzichte van alle ontwikkelingen in the cryptowereld en daarbuiten. Alle pogingen om één van de belangrijkste blokketen kenmerken te schenden moeten worden bestreden. Alle veranderingen aan de regels van een blokketen die nieuwe centralisatierisico’s introduceren of bestaande risico’s versterken dienen te worden bestreden. Alleen ontwikkelingen die duidelijk gunstig zijn voor decentralisatie van de drie belangrijkste kenmerken van de blokketen dienen te worden aangemoedigd en ondersteund. De blokketen revolutie zal niet gecentraliseerd zijn.

– Laten we hiervoor zorgen!

Vertaald september 2022 door: w1g0


Code Is Wet

Author: Donald McIntyre

Read about me here.